Háztartási Méretű Kiserőmű (HMKE) engedélyezés folyamata

Ahhoz, hogy a napelemes rendszerünket a hálózatra tudjuk kapcsolni, kötelességünk tájékoztatni a helyileg illetékes áramszolgáltatót rendszerünkről. Egy úgynevezett Csatlakozási dokumentációt kell készítenünk, mely pontos leírást ad a napelemes rendszer elemeiről, az eszközök típusairól és adatairól, melyet előzetesen jóváhagy a szolgáltató. Maga a rendszer telepítése a tervek jóváhagyása után kezdődhet meg.

A folyamat összességében 2-3 hónapot vesz igénybe.

Igénybejelentés:

A HMKE folyamat elkezdéséhez a következő dokumentumokra lesz szükségünk:

  • Meghatalmazás
  • Egy havi áramszámla részletezővel együtt
  • Tulajdoni lap és térképkivonat (Ügyfélkapun keresztül lekérhető díjmentesen)
  • Fotó a villanyóráról és a mérőhelyről, hogy jól kivehető legyen a mérő gyári száma
  • Rendelkezésre álló teljesítmény (bejövő biztosíték értékéből, vagy hálózathasználati szerződésből tudhatjuk meg)

A dokumentumokat elegendő e-mailben, postán elküldenie, vagy behozhatja személyesen is irodánkba.

Műszaki Gazdasági Tájékoztató (MGT)

Az igénybejelentés benyújtása után a helyileg illetékes áramszolgáltató elkészíti az előzetes tájékoztatót, melyben megszabja az inverter hálózatra kapcsolásának feltételeit. Egy fázisú visszatáplálás esetén az inverter teljesítménye nem haladhatja meg az 5kVA-t, Három fázisú visszatáplálás esetén pedig az 50kVA-t. A tájékoztató elkészítésére 30 naptári nap a határidő.

Csatlakozási dokumentáció elkészítése, tervek benyújtása

Az engedélyezési folyamat következő lépése a Csatlakozási Dokumentáció elkészítése, ami egy rendszerleírásból, egyvonalas rajzból, adatlapokból és számtalan nyilatkozatból áll. Szerencsére ezzel sem kell Önnek foglalkoznia, mert a részünkre kitöltött meghatalmazás feljogosít minket, hogy eljárjunk Ön helyett. Az elbírálás határideje 15 naptári nap, míg a Csatlakozási osztály jóváhagyja a tervet.

Jóváhagyás

Ezennel elindulhat a rendszer szerelésének leszervezése. Időpont egyeztetés után elkezdjük a napelemek felszerelését, az inverter elhelyezését és a kábelek bekötését. A telepítés általában egy napot vesz igénybe (<6kW). Nagyobb, 10-15kW rendszerekre két nap szereléssel szoktunk számolni. A rendszer szerelése a hálózatra kapcsolással és az üzempróba elvégzésével, dokumentálással végződik.

Ad-vesz mérésre alkalmas mérő felszerelése

A napelemes rendszer telepítése után „készre kell jelentenünk” az áramszolgáltató felé, hogy a tervnek megfelelően elkészültünk a munkával. Ezután elkészítik az új szerződéseket Önnek, melyet aláírva vissza kell küldenie részükre. Ezt követően történik meg a digitális mérőóra cseréje, mely alkalmas a visszatáplált energia mérésére.

Kezdődhet a zöldenergia termelés!