Egy napelemes rendszer lelke maga az inverter, hisz ez az eszköz felel az energia átalakításáért, vagyis azért, hogy minden pillanatban a megfelelő teljesítményt táplálja vissza a hálózatba. De milyen szempontok szerint válasszunk invertert? Mik az alapvető szempontok? – Ebben a döntésben segít az oldal bejegyzése.

Rendszer szintű döntés

Napjainkban két fajta napelemes rendszer terjed el, egy úgynevezett rendszer szinten és egy napelemenként optimalizálható rendszer. Hogy megértsük a kettő közti alapvető különbséget, ismernünk kell a rendszer működését.

Hagyományos inverter:

Hagyományos inverter

Ahhoz, hogy minimálisra csökkenthessük egy napelemes rendszer veszteségét, érdemes minél nagyobb feszültségen üzemeltetni a rendszert, úgy érhetünk el, ha minden egyes napelemet egymás után, sorosan kapcsolunk (sztring). A megoldás tökéletes, azonban ha a felszerelésre kiszemelt tetőn a napelemekre árnyék vetül, a kitakart napelem árama lecsökken, ezáltal az egész sztingben teljesítményvesztést okozhat.
Vagyis a sorba kapcsolt napelemek – az invereter miatt – az adott sztringben mindig a leggyengébb „láncszem” áramához igazodnak.

Hogy ez miért van? A hagyományos inverter mindig az egész sztring legmagasabb teljesítményű pontját keresi meg (MPPT), amit a leggyengébb napelem határoz meg. Befolyásoló tényező lehet egy fa belógó ága, kémény, visszatükröződés, hőmérséklet és a légáramlás (tetőgerincen lévő panelek). Összességében az árnyékot leszámítva minimális veszteségekről beszélünk, így egy hagyományos inveterrel szerelt rendszer is jól tud működni.

Egy vagy több munkapont:

A legtöbb hagyományos inverter két munkapontos, ami azt jelenti, hogy különböző tájolású, vagy dőlésszögű, akár két felületen elhelyezett napelem tábla maximális munkapontját képes megkeresni. A feltétel csak az, hogy legalább annyi napelem legyen a sztringen, hogy elérje az inverter működéséhez szükséges minimális feszültséget. Ez általában 6-8, nagyobb invertereknél 10 napelem. Ha ennél is több felületen kívánjuk elhelyezni a napelemeket, vagy 1-1 felületen alig pár napelem fér el, efféle alkalmazásokra nyújt jó megoldást a Solaredge.

Solaredge inverter:

Solaredge inverter

Létezik azonban egy olyan rendszer, amely minden napelem teljesítményét külön-külön kezeli egy, a napelem mögé szerelt elektronika által. Az optimalizálók lehetővé teszik, hogy minden egyes napelemet különállóan tudjon kezelni az inverter, így nem csak hogy a maximális teljesítmény hozható ki a napelemes rendszerünkből, de számos információt is kaphatunk a rendszer minden egyes paneljéről.

Solaredge rendszer számos lehetőség nyújt egy hagyományos inverterhez képest. Nem szükséges a napelemeket azonos tájolású tetőfelületen elhelyezni, rugalmasan alakítható a panelek elhelyezése. Nem szükséges azonos típusú panelek felszerelése sem, egy későbbi bővítés esetén alkalmazhatunk más típusú napelem panelt a rendszerünkbe.

Solaredge monitoring rendszere:

Az invertert a világhálóra kapcsolva – akár wifin vagy LAN kábelen keresztül – lehetőséget kapunk arra, hogy akárhol is tartózkodunk a világban, okostelefonunkon vagy táblagépünkön keresztül szemmel tarthassuk napelemes rendszerünk működését. Láthatjuk, melyik napelem milyen hatékonysággal termeli az energiát számunkra.

A mobil appon keresztül számos termelési görbét hívhatunk le a rendszerből.

Engedélyezett-e a területileg illetékesnél?

Miután sikerült kiválasztani a napelemes rendszerünkhöz szükséges invertert – bármilyen is legyen az, kulcsfontosságú leellenőrizni, hogy az inverter szerepel-e a területileg illetékes áramszolgáltató weboldalán található inverter listában. Ugyanis minden szolgáltató megszabja, hogy milyen invertert lehet felszerelni az ő áramhálózatára, ennek feltétele az AD-VESZ mérőóra lecserélése.

Garanciális idő

Végső, de nem utolsó szempont az inverterre vonatkozó garanciális idők szem előtt tartása, ugyanis ez inverterenként változó.
Fronius inverter esetén, weben történő termékregisztráció után 2+3év teljes körű jótállást kapunk. Ezután vásárolhatunk a termékre további +5-10-15 év garanciaidőt.
Solaredge esetén alapesetben 12 év teljes körű jótállás érvényes magára az inverterre, az optimalizló elektronikára 25 év! Az inverter alapgarancája is bővíthető 25 évre felár ellenében.
SAJ inverter tekintetében 10 év jótállást vállal a gyártó.